Historische Kring Nieuwpoort

Nieuwpoort - Groot-Ammers - Langerak - Streefkerk

Lezing Corrie ten Boom 20-5-2015

Corrie ten Boom klein

Lezing over het leven en werk  van Corrie ten Boom
20 mei 20.00 uur in de Hof van Ammers
(zaal open 19.30 uur)
Toegang gratis voor leden en niet-leden (consumpties voor eigen rekening)

In de mei-maand zal de Historische Kring Nieuwpoort naast de tentoonstelling over het dagelijks leven tijden WO-II ook een lezing organiseren over het leven en werk van Corrie ten Boom.

De geschiedenis van de familie Ten Boom getuigt van hun liefde voor en betrokkenheid bij het Joodse volk. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd de woning van de Ten Booms een schuilplaats voor degenen die voor de nazi’s op de vlucht waren. Met dit geweldloos verzet tegen de nazi-onderdrukkers waren in 1943 en 1944 voortdurend vijf á zes personen ondergedoken in de woning. Door het werk van de familie werden waarschijnlijk zo’n 800 Joden en andere voortvluchtigen gered.

Op 28 februari 1944 werd de familie verraden en viel de SicherheitsDienst van de nazi’s hun woning binnen. Vader Casper overleed 10 dagen na zijn arrestatie in de gevangenis te Scheveningen. Betsie en Corrie werden eerst vanuit de gevangenis te Scheveningen overgebracht naar het kamp Vught en hierna op transport gesteld naar het concentratiekamp Ravensbrück.
Het leven in dat kamp was bijna ondragelijk en zus Betsie overleed op 59-jarige leeftijd in Ravensbrück, maar Corrie overleefde op wonderlijke wijze het concentratiekamp.

Na haar vrijlating trok Corrie de wereld door om iedereen haar verhaal te vertellen. In meer dan 30 jaar bezocht Corrie meer dan 60 landen. Op haar 91e verjaardag op 15 april 1983 overleed deze bijzondere vrouw. Het woonhuis in Haarlem is inmiddels een museum.


Copyright Historische Kring Nieuwpoort © 2017. All Rights Reserved.