Historische Kring Nieuwpoort

Nieuwpoort - Groot-Ammers - Langerak - Streefkerk

Agenda

WATERLINIEFESTIVAL september 2017

 

Klik op de afbeelding en u ziet het volledige programma van het Waterliniefestival-2017

Klik HIER voor de uitnodiging van Licht op de Linie dat start op 7 september 2017. 

 

Audiotours Oude Hollandse Waterlinie

Boerenzoon Adriaan Claasz en boodschapper Henrick van Wegen doorkruisen in het rampjaar 1672 het gebied langs de Oude Hollandse Waterlinie, van Ameide tot Nieuwkoop. Allebei zijn ze op zoek naar prins Willem III, op wie alle Hollanders hun laatste hoop hebben gevestigd. De Fransen hebben bijna heel de Republiek onder de voet gelopen. Nu is Holland aan de beurt...

Adriaan verlaat huis en haard om zich als soldaat aan te sluiten bij het Staatse leger onder leiding van zijn grote held: prins Willem III. Maar het zit hem niet mee. Op boeren heeft het leger het niet begrepen, en iedereen in rep en roer: tegen het geweldige leger van de Fransen kan de Republiek niets beginnen. Elke dag komt de vijand dichter bij het hart van de natie. Als ook Holland valt, is alles verloren.

Koortsachtig gooit Den Haag het laatste redmiddel in de strijd: water. Zal het lukken om op tijd de polders vol te laten stromen? Of hebben de regenten het volk inderdaad allang verraden, zoals boze tongen beweren? Kan alleen de prins het land nog redden? En zal de wens van Adriaan nog vervuld worden?

Henrick krijgt een gevaarlijke opdracht van prins Willem III: een laatste inspectieronde langs de voorzijde van de volstromende polders en de cruciale legerpost bij Woerdense Verlaat. Terwijl de Fransen elk moment dichterbij komen. Kan Henrick zijn opdracht nog volbrengen? En welke rol speelt Gouda in het veel te traag stijgende waterpeil?

Alle Waterlinie Luister Verhalen die te beluisteren zijn tijdens de Audiotour van Adriaan:

1. Ameide, Rampjaar 1672
2. Nieuwpoort, Rampjaar 1672
3. Schoonhoven, Rampjaar 1672
4. Koeneschans, Rampjaar 1672
5. Haastrecht, Rampjaar 1672
6. Goejanverwelle, Rampjaar 1672
7. Gouda, Adriaan, Rampjaar 1672

Wil je op stap doe dan De Waterlinie Luister Route van Adriaan, volg hetzelfde traject als Adriaan in 1672. Je komt langs liniepunten, luisterverhalen en activiteiten.

De folder is verkrijgbaar op Museum Het Stadhuis.

v.a. 1 juli 2017: tentoonstelling Speelgoed uit vroeger tijden

Vanaf 1 juli kunt u in Museum Het Stadhuis in Nieuwpoort de tentoonstelling “Speelgoed uit vroegere tijden” bezoeken. Er wordt een beeld geschetst van het speelgoed door de jaren heen. Van het buiten spelen in de zomermaanden met hoepel, tol of step, tot spelletjes doen met het hele gezin op een koude winteravond.

Er wordt speelgoed getoond vanaf eind 19e eeuw. Vanaf deze tijd speelden kinderen meestal buiten met zelfgemaakt speelgoed, zoals een spel van varkensbotjes, “kooten” genaamd, of er werd gespeeld met luciferdoosjes, de knopendoos of pijl en boog.

In de veertiger en vijftiger jaren was er vaak geen geld voor speelgoed en werd er ook zelf iets gemaakt, zoals een rubberen (stuiter) bal, samengesteld  van een prop papier en een oude fietsband. Als er wel eens speelgoed cadeau werd gedaan, zoals mecano, autootjes van matchbox of een pop, dan was dit na verloop van tijd tot op de draad versleten door het vele gebruik.

Ook in het  recentere verleden, de jaren 60 t/m 90 van de vorige eeuw, werd er nog veelvuldig buiten gespeeld. Voor binnen was er ministeck, playmobil, lego en spellen, zoals monopoly en mens erger je niet. Wat in de huidige tijd ook nog wel in trek is, naast de mobiele telefoon en spelletjes op de computer of I-pad

Jonge bezoelers kunnen, naast het bekijken van al het verzamelde speelgoed, zelf ook komen spelen en de wat oudere jeugd is van harte welkom om een quiz te maken met behulp van de multitouch-tafel. Voor volwassenen en ouderen zal het een wereld van herkenning zijn! We zien u graag in Museum Het Stadhuis, Hoogstraat 53, Nieuwpoort.

 

De tentoonstelling is geopend van 1 juli t/m 31 oktober 2017, donderdag van 10.00-17.00 uur en op zaterdag van 13.30 tot 17.00 uur. U kunt voor de extra openstellingen van het museum op onze website kijken, www.histkringnieuwpoort.nl

Lezing en Presentatie op donderdag 18 mei 2017

Donderdag 18 mei zal in Streefkerk in de Vijf Lelies de presentatie plaats vinden van het boek Verborgen Bloem. Dit boek is geschreven door mevrouw Janny den Besten en gaat over de evacuatie vanuit de Grebbestreek. Voorafgaand aan de presentie van het eerste exemplaar zal de heer C. Stam uit Nieuw-Lekkerland een lezing houden (met powerpointpresentatie) over de evacuatie.
De avond start om 20.00 uur (inloop vanaf 19.30 uur). U ben van harte uitgenodigd in De Vijf Lelies, Kerkstraat 33 te Streefkerk.

 

IZI-travel 'Rondje Nieuwpoort' op je telefoon

Historische Kring Nieuwpoort heeft een leuke route door Nieuwpoort beschikbaar voor op je Smartphone.

Door de App op je Smartphone te downloaden krijg je toegang tot rondleidingen door steden & dorpen, musea en parken; kortom overal waar wat te beleven valt! Je kunt 'Rondje Nieuwpoort' downloaden en vervolgens op pad gaan langs al die leuke plekjes in Nieuwpoort.

Klik HIER voor de instructie om de app op je telefoon te downloaden

1-4-2017 Opening tentoonstelling Gezondheidszorg en Hulpverlening

Zaterdag 1 april om 13.30 opent de heer C.M. Kentie, eerder huisarts in Nieuwpoort, de tentoonstelling Gezondheidszorg en Hulpverlening Liesveld. De tentoonstellings-commissie van de Historische Kring Nieuwpoort heeft deze tentoonstelling met veel plezier samengesteld. In de tentoonstelling wordt onder meer aandacht besteed aan de apotheekhoudend huisarts, de kraamhulp en de Kruisverenigingen. Ook komen de EHBO, de ambulancedienst Groot-Ammers en het Rode Kruis aan bod.

De tentoonstelling loopt tot en met zaterdag 17 juni a.s..

Hopelijk tot ziens a.s. zaterdag. U bent van harte welkom.

21-9-2016 LEZING VOOR- EN ACHTERNAMEN

Spreker op deze avond is Connie Biesheuvel –van der Eijnden. Ze komt vertellen over de herkomst en betekenis van onze voor-en achternamen.
Voor de pauze vertelt ze over de voornamen; hoe deze ontstaan zijn en wat ze betekenen.
Na de pauze verklaart ze het ontstaan van de verschillende achternamen en hun betekenis.

Het geheel verloopt in quizvorm. Connie kan smakelijk vertellen en enige hilariteit zal niet ontbreken.

U bent van harte uitgenodigd om deze avond bij te wonen. De lezing is gratis voor leden. Niet-leden betalen EUR 3,00. Koffie/thee/drankjes komen voor eigen rekening.

Licht op de Linie in Nieuwpoort

Bezoekerstip

Op 1, 2 en 3 september is het Licht op de Linie in Nieuwpoort. ’s Avonds zijn vanaf circa 20 tot 23 uur ruim 15 markante locaties aangelicht. De meesten hebben een relatie met de Oude Hollandse Waterlinie, die in 1672 is ingezet om daarmee de Franse troepen te kunnen verslaan. De kroonluchters van plastic flessen hangen boven de Binnen- en Buitenhaven.

We doen u graag een tip aan de hand voor een dagje uit. Want a.s. zaterdag 3 september vaart van 12 tot 17 uur het voetveer Af en Toe van Ammerstol heen en weer tussen Nieuwpoort en Schoonhoven. Om 19.30 wacht de gids van de Historische Kring Nieuwpoort u op bij Het Hoofd in Nieuwpoort voor een wandeling in de schemering over de vestingwallen en door het centrum. Bij terugkeer is het er feeëriek aangelicht.

Meer informatie over de diverse activiteiten is te vinden op http://www.ontdekdewaterlinie.nl/programma.

Open Monumentendag 10 september 2016

Monumenten zijn onderdeel van ons verleden en verstellen boeiende verhalen over onze geschiedenis. Tijden Open Monumentendag zetten veel trotse eigenaren de deuren van hun monument gratis open voor bezoekers.

Drie Historische Verenigingen en de gemeente Molenwaard hebben tesamen een brochure gemaakt waarin de monumenten vermeld staan die u op deze dag kunt bezoeken. U kunt de brochure afhalen bij Museum Het Stadhuis en op diverse andere plaatsen (w.o. bibliotheek, monumenten en diverse winkels). U kunt de folder ook HIER downloaden.

1 september 2016 Historische Modeshow

Dit jaar wordt voor de 3e maal het Feest langs de Waterlinie gevierd. In de Prinsenmaand, september, zijn er allerlei recreatieve en culturele activiteiten met dit keer speciale aandacht voor de natuur en geschiedenis van de Oude Hollandse Waterlinie. In Nieuwpoort vindt het volgende plaats:

  •  1 september 19.30-22.00 uur: Historische Modeshow in Museum Het Stadhuis
  • 1-2-3 september 20.30-22.30 uur: Linielocaties in Nieuwpoort worden in de schijnwerpers gezet. Boven de Binnen- en Buitenhaven hangen kroonluchters, die schooljeugd en vakantiebijbelclub hebben gemaakt.
  •  8-9-10 september 20.30-22.30 uur. Linielocaties in Nieuwpoort worden in de schijnwerpers gezet. Boven de Binnen- en Buitenhaven hangen kroonluchters, die schooljeugd en vakantiebijbelclub hebben gemaakt.
  •  3 en 10 september 19.30-20.30 uur: Schemerwandelingen door de vestingstad en over de wallen van Nieuwpoort o.l.v. gidsen van de Historische Kring Nieuwpoort.
  • 10 september 15.30-16.30 uur: Prinsenconcert in Museum Het Stadhuis. Deze dag is het ook Open Monumentendag
  • OPROEP
  • Voor de Historische Modeshow op 1 september zijn wij nog op zoek naar een aantal modellen die ons daarbij willen helpen. Wie het leuk vind om in een prachtig gewaad uit de 17e eeuw mee te lopen, kan zich opgeven als model. De avond om 19.30 uur in Museum Het Stadhuis, Hoogstraat 53 in Nieuwpoort. 

19-3-2016 Bezoek Hollandse Ver. voor Genealogie

Zaterdag 19 maart zijn we uitgenodigd voor een bezoek aan de Hollandse vereniging voor Genealogie "Ons Voorgeslacht" in Delft, waar onze leden Sylvia Buit en Wil de Graaf als vrijwilliger werken.

Programma:

09.00 uur vertrek vanuit Nieuwpoort

10.30-12.00 uur Rondleiding door het verenigingscentrum annex bibliotheek
12.00-12.30 uur Pauze
12.30-16.30 uur Genealogie in de Alblasserwaard* of een stadswandeling door Delft**.

Genealogie in de Alblasserwaard
Deze middag zullen een aantal deskundigen aanwezig zijn om uw vragen te beantwoorden. Zij doen geen onderzoek voor u, maar kunnen wel aanwijzingen geven en laten zien wat het Verenigingscentrum op dit gebied beschikbaar heeft. Specifieke vragen kunt u van te voren sturen naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. zodat de vragen enigzins bekeken / verdeeld worden. Dit programma is ook toegankelijk voor leden van "Ons Voorgeslacht".

Stadswandeling Delft
U kunt op eigen houtje wandelen/winkelen in Delft, maar er zijn ook een aantal (beschreven) themaroutes:
- handlanger van de Houtwurm (over geboren en getogen inwoners van Delft)
- De Delftse School (over Vermeer, De Hoogh en Fabritius)
- Vader en Moeder des Vaderlands (een wandelroute over de Oranjes)

Lunch: naast koffie/thee is er geen catering aanwezig. Mocht u niet gaan wandelen in Delft, dan kunt u in de pauze uw eigen meegebrachte lunch opeten.

Vervoer:
We zullen met eigen vervoer naar Delft reizen en parkeren (gratis) bij het verenigingscentrum. Als u (mede-)passagiers meeneemt, krijgt u een vergoeding van EUR 0,20 p/km. Als u zelf niet rijdt betaalt u EUR 8,00 als bijdrage in de vervoerskosten. Verder zijn er geen kosten aan het bezoek verbonden.

Opegeven kan bij Marian van Drenth, tel. 0184-602410 of via mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

NIGHT AT THE MUSEUM

tijdens de Nacht van de Geschiedenis op 31 oktober kunnen kinderen t/m 12 jaar voor een leuke avond naar Museum Het Stadhuis komen: om 19.00 uur worden de kinderen verwacht.

We gaan met de kinderen knutselen, een spel spelen, voorlezen en een rondwandeling maken in het donkere Nieuwpoort.

Kinderen die mee willen doen met de nacht van de geschiedenis, moeten uiterlijk 24 oktober opgeven via het mailadres Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. i.v.m. beschikbaarheid van rondleiders, knutselmateriaal etc.
Er kunnen maximaal 50 kinderen meedoen. De avond zal om ongeveer 21.00 uur afgelopen zijn.


Copyright Historische Kring Nieuwpoort © 2017. All Rights Reserved.