Historische Kring Nieuwpoort

Nieuwpoort - Groot-Ammers - Langerak - Streefkerk

Tentoonstellingen

Actuele tentoonstelling:

1 april t/m 17 juni 2017: Gezondheidszorg en Hulpverlening
kijk voor meer informatie op de homepage van de website

9 juli t/m 31 oktober 2016 Middenstand Voormalig Liesveld

Museum Het Stadhuis staat van 9 juli tot en met 31 oktober in het teken van de winkeltjes van weleer in Liesveld. Wat was het leuk in de winkeltjes in Langerak, Nieuwpoort, Groot-Ammers en Streefkerk. Voor belangstellenden is er veel te zien. Er zijn een bakkerij, melkwinkel, electriciteitswinkel / platenzaak, sigarenwinkel, kruidenierswinkel, en kledingwinkel etc. en alles wat men er extra bij verkocht. En wie kent nog de winkel met galanterieën (huishoudelijke artikelen) en fournituren?

Het museum laat uiteenlopende oude gebruiksvoorwerpen zien. Er zijn ook veel oude foto’s en reclameposters, die voor de ouderen onder ons herinneringen oproepen. De verbinding met de huidige tijd is aanwezig door de presentatie digitaal in beeld te brengen.

 

De openingstijden van museum Het Stadhuis zijn: donderdag van 10.00 tot 16.00 uur en zaterdag van 13.30 tot 17.00 uur. Toegangsprijs 2 euro, kinderen tot 12 jr. gratis.

 

 

 

Vrijwillige Brandweer in Liesveld. 26 maart t/m 1 juli 2016

Aan de hand van voorwerpen, foto's en documenten wordt een stukje geschiedenis van brandveiligheid in het algemeen verteld. Hoe de brandveiligheid in onze eigen regio werd bestrijd komt natuurlijk volop aan bod. De corpsen uit de kernen Langerak, Nieuwpoort, Groot-Ammers en Streefkerk hebben volop medewerking verleend en voorwerpen en foto's ter beschikking gesteld.

Ook aan de spectaculaire opening zullen zij hun medewerking verlenen. Komt allen kijken bij de opening op 26 maart.

Ook tijdens de ledenvergadering op 23 maart  wordt aandacht besteed aan de Brandweer. Het gedeelte na de pauze is dan ook zeker de moeite waard!
De tentoonstelling is te zien in Museum Het Stadhuis, Hoogstraat 53 te Nieuwpoort.
Geopend op donderdag van 10.00-16.00 uur en zaterdag van 13.30-17.00 uur.
Extra openstelling op 2e paasdag, 5 mei, hemelvaartsdag en 2e pinksterdag van 13.30-17.00 uur.
 

Tentoonstelling Kunst en Ambacht (2015)
Van 5 september t/m 31 oktober 2015 is in Museum Het Stadhuis de tentoonstelling 'Kunst en Ambacht' te zien.

De tentoonstelling, die aansluit bij het thema van de Open Monumentendag in het weekend van 12/13 september laat werk zien van lokaal bekende vormgevers, gecombineerd met voorwerpen uit het depot. 

Zo is er werk te zien van Wima van Ipenburg-Suur (boekbinden), Tangotación (tangoschoenen), Jeannette Kleijn-Borsje (keramiek), Gerdi Lambers (kantklossen) en Kreaktief/Matzy van Harten (vilten hoeden). 

Op 12 en 19 september zullen een aantal van de exposanten tijdens demonstraties laten zien hoe zij tot hun werk komen:

- op 12 september zullen Gerdi Lambers (kantklossen) en Teus Verveer (zilverwerk) demonstreren

- op 19 september demonstreren Wilma van Ipenburg-Suur (boekbinden) en Ineke Visser (weven met natuurlijke materialen) 

Met Open Monumentendag kunnen bezoekers in de kernen Langerak, Nieuwpoort, Groot-Ammers en Streefkerk diverse monumenten bezoeken of deelnemen aan aktiviteiten. Een folder is verkrijgbaar op Museum Het Stadhuis.

Knapzakroute: kinderen t/m 12 jaar kunnen op Museum Het Stadhuis een boerenzakdoek ophalen  en bij de monumenten krijgen zij een kleinigheid in de knapzak. Op deze manier wordt monumentenbezoek een leuke aktiviteit op 12 september. Op diverse locaties zijn leuke activiteiten te doen. Kijk voor ALLE monumenten op www.openmonumentendag.nl

Jubileumtentoonstelling 6 juni t/m 29 augustus (2015)
De Historische Kring Nieuwpoort bestaat dit jaar 35 jaar en Museum Het Stadhuis viert het 25-jarig bestaan.

Ter gelegenheid daarvan worden in Museum Het Stadhuis vanaf 6 juni herinneringen opgehaald aan de tentoonstellingen die in de afgelopen jaren zijn gehouden. Uiteraard komen er succesnummers langs, maar ook tentoonstellingen die misschien alweer vergeten zijn krijgen aandacht.

De tentoonstelling duurt van 6 juni tot en met 29 augustus. Het museum is open op zaterdag van 13.30-17.00 uur en donderdag van 10.00-16.00 uur. Het adres is Hoogstraat 53 Nieuwpoort.

 

4 april t/m 25 mei 2015: Over het Dagelijks leven in WO-II

Op 5 mei 1945 wordt in hotel de wereld in Wageningen de capitulatie van het Duitse bezettingsleger in Nederland ondertekend. We zijn na 5 bange jaren weer vrij en dit vieren we uitbundig. Nu, 70 jaar later, willen we dit feit herdenken met een speciale tentoonstelling in Museum Het Stadhuis. We willen laten zien onder welke omstandigheden men in deze oorlogsjaren moest leven.

Zo was in Nieuwpoort in de oorlogsjaren een hoofddistributiekantoor gevestigd.
In de winkel waren de meeste producten alleen op de bon verkrijgbaar. Veel van deze producten waren ook nog eens surrogaatproducten.

Door het ontbreken van kolen moest er gekookt worden op noodkacheltjes. Of op kachels waar men van alles in wilde branden. Omdat er geen elektriciteit meer was, gebruikte men carbidlampen of probeerde de bevolking met een oude fiets zelf elektriciteit te maken.

Verduistering: geen straaltje licht mocht naar buiten schijnen en daarom waren de ramen goed verduisterd.

We proberen u een duidelijk beeld te geven hoe men onder de Duitse onderdrukking moest leven. Dat dit lang niet eenvoudig was hopen we de bezoekers van deze tentoonstelling duidelijk te maken. Benieuwd hoe het er allemaal uitzag? Bezoek onze tentoonstelling vanaf 4 april a.s.

 

Decembertentoonstelling 2014

Museum Het Stadhuis maakt zich op voor de decembermaand: in deze periode is er een tentoonstelling Poppenhuiskamers in Kerstsfeer. De tentoonstelling is te zien op 3 zaterdagmiddagen (6-13-20 december), de donderdagen (11-18 december) en Kaarsjesavond (10 december). Komt allen kijken!

 

30 augustus t/m 25 oktober tentoonstelling 2014 'Terug naar je Schooltijd'

Deze tentoonstelling is georganiseerd t.g.v. de reünie van de openbare scholen uit Nieuwpoort en Langerak die op 6 september gehouden wordt.

Er is een verzameling herinneringen aan vroeger tijden op school, van oude schoolplaten tot schoolbankjes en veel leermiddelen die in uw jeugd gebruikt werden. Het leukste wat we laten zien zijn wel de klassefoto’s die in ons bezit zijn van de scholen in ons werkgebied, en dat zijn er heel wat. Naast klassefoto’s zijn er foto’s van schoolreisjes en vakanties en van de oude schoolgebouwen.

Als extra service biedt het museum deze keer de mogelijkheid de foto’s digitaal (1 euro per stuk) of op fotopapier (2 euro per stuk + eventuele verzendkosten) te bestellen. Betaling bij bestelling.

Op 6 september a.s. van 15.00 - 19.00 uur wordt de reünie georganiseerd door de openbare scholen in Nieuwpoort en Langerak. Deze reünie vindt plaats in de nieuwe Brede School. Tijdens de reünie zijn de fotomappen van deze scholen daar aanwezig. De overige dagen kunt u ze weer bekijken in het museum.

U bent van harte welkom om een bezoekje te brengen aan Museum Het Stadhuis. Dit geldt niet alleen voor de reünisten, maar ook voor andere geïnteresseerden uit uw omgeving.

De tentoonstelling loopt tot en met zaterdag 25 oktober. Openingstijden zijn donderdag 10.00-16.00 uur, zaterdag 13.30-17.00 uur.

Museum het Stadhuis doet ook mee aan Open Monumentendag op 13 en 14 september en de kunstroute langs de Lek op 13, 14, 20 en 21 september! Thema van de kunstroute is: De Magie van Lucht. Op die dagen zijn wij op zaterdag geopend van 11.00 tot 17.00 uur en op zondag van 12.00 tot 17.00 uur. Voor de route en verdere informatie: www.kunstroming.com .

Tijdens de reünie en de openingstijden van de kunstroute is het museum gratis toegankelijk.

20 juni t/m 23 augustus 2014 tentoonstelling "De Heren van Liesvelt en Langherack en hun kastelen"
Het blijkt dat niet iedereen in de Alblasserwaard op de hoogte is van de geschiedenis uit de naaste omgeving, met name van De Heeren van Liesvelt en Langherack en hun kastelen. Van deze kastelen zijn bij opgravingen veel resten tevoorschijn gekomen. Een deel hiervan is te zien op de tentoonstelling. Wist u trouwens dat koning Willem Alexander ook baron van Liesvelt is? Vanaf zaterdag 21 juni in Museum Het Stadhuis in Nieuwpoort.

 

5 april t/m 14 juni 2014 tentoonstelling 'Nieuwpoort en Oranje'

Zaterdag 5 april is in Museum Het Stadhuis de eerste tentoonstelling "Nieuwpoort en Oranje" geopend. De tentoonstelling is te zien t/m 14 juni. Op de tentoonstelling zijn vele fotos te zien van leden van het koningshuis die Nieuwpoort hebben bezocht in het verleden. Daarnaast voorwerpen die herinneren aan de band met het Koningshuis.

 

 


Copyright Historische Kring Nieuwpoort © 2017. All Rights Reserved.